top of page

Acerca de

Ljan Alpin Web pictures (150 of 452)_edited.jpg

GUIDING FOR ALPINT UTSTYR TIL BARN PÅ SKIKURS

Alle tips i denne utstyrslisten er veiledende. Det kan være unntak og andre behov for enkelte. Spør gjerne kurslederne dersom dere er usikre.

Alpinstøvler til barn

Å finne riktig alpinstøvler til barn er utfordrende. Komfort er viktig for skigleden. En god regel er at du skal vokse ut av støvler og ikke inn i dem, så ikke kjøp for store støvler! Mål beinet til barnet med et målebånd, lengden du har i cm er mondopoint størrelsen de skal bruke (se tabell nederst). Alpinstøvler til junior og barn finnes i flere varianter men kan tydeligst skilles ved hvor mange spenner de har, fra 1, 2, 3 og 4 spenner. Jo flere spenner jo lettere er det å justere hvor godt støvlene sitter på foten. Eventuell flex på alpinstøvler er angitt i tall, jo høyere flex jo stivere er støvlene. Stivere støv- ler er noe dyrere men og bedre.

Ski

Det viktigste er at skien er lettsvingt og med godt kantfeste. Velg korte barneski. En grei regel for helt nybegynnere at skiene ikke skal gå lengre enn til haken. For de mer drevne bør de ikke gå høyere enn øye høyde. Husk: ved oppmåling uten alpinstøvler og ski blir du ca. 4cm lavere enn med.

Alpinstaver

Generellt så er kortere staver enklere å håndtere. Små barn kan godt kjøre uten staver til å begynne med. Ved oppmåling innendørs kan du snu staven og holde ovenfor trinsen, albueleddet bør da være litt under 90 grader.

Hjelm & annen beskyttelse

Hjelm er påbudt i alpint for barn og ungdom. Når man skal velge hjelm er det viktig å tenke på funksjonalitet, passform og vekt. 

 

Vi anbefaler videre at alle å kjøre med ryggplate. Ryggbeskytteren skal sitte godt på, men ikke så godt at det reduserer bevegeligheten. Lengde: En enkel tommelfingerregel er at ryggbeskytteren er for lang dersom den glir opp når du setter deg ned.

Briller

Det er viktig å velge en brille som er funksjonell og som passer godt til hjelmen du bruker. Våre kurs går hovedsaklig på ettermiddagen/kvelden, det kan da være fint med lyse glass slik at det blir gode kontraster for skikjørern. Husk å ta vare på brillene og bruk posen som følger med til å pusse dem og til å oppbevare dem i når du ikke står på ski.

Brukt vs nytt utstyr

Det er absolutt ikke viktig å kjøpe nytt utstyr. Nytt utstyr er ofte dyrt, og brukt utstyr kan være veldig bra. Mange barn vokser fort og trenger ofte nytt utstyr, og da kan det være lurt å kjøpe brukt utstyr.

Hvis dere ønsker å kjøpe brukt utstyr er det viktig å se til at skiene ikke har store sprekker eller riper i sålen, og at det er nok stålkant igjen på skiene slik at de kan slipes. Både Finn.no og Facebook har mye bra utstyr til en bra pris. 

 

Alpint skal være gøy, og det vik- tigste er at barna er i aktivitet. For mye utstyrshysteri er ikke bra. Barna trenger ikke alltid nyeste modell, men burde ha innsvingte ski og gode støvler for å lære riktig teknikk. Tålmodighet og hard jobbing gir resultater. 

Skistøvler oppgis i Mondopoint. Dette er en felles bransjestand- ard og viser støvelens innvendige lengde i mm. 

For å finne riktig størrelse trenger du ikke gjøre annet enn å måle fotens lengde. Det er svært viktig at du ikke velger en lengre støvel enn du skal. Måler foten din 275mm skal du kjøpe Mondopoint 275. Kjøper du en større størrelse enn dette vil foten din skli inne i støvelen - og muskulaturen i foten vil jobbe for å holde foten rolig. Da får du vonde føtter! 

Til barn kan man kjøpe støvelen en cm større størrelse enn barnets fot.

Mondopoint vs EUR.png
bottom of page